Sinds 2017 al ben ik donor bij Sanquin. Nu heb ik afgelopen vrijdag mijn 40ste plasmadonatie gedaan! Niet echt een prestatie, toch wel een leuke mijlpaal. Ik mocht weer een cadeau (het werden sokken) uitkiezen, zoals bij iedere 10 donaties. En ik dacht, tijd voor een blog! Dus ik dook even de archieven in om mijn trouwe volgers meer te kunnen vertellen over deze korte geschiedenis.

Blijkbaar heb ik in oktober 2017 voor het eerst een bezoekje gebracht aan Sanquin, op de Uithof. Ze zitten achter het WKZ, toen was dat nog even fietsen wel. In juni 2018 kreeg ik mijn eerste oproep om bloed te doneren, maar dat lijkt niet zo goed te zijn bevallen. De eerstvolgende keer dat ik kwam geven, in maart 2019, was ik namelijk al overgestapt op plasma.

Bloed doneren word je moe van, kun je niet meer sporten, er zijn zelfs (inferieure) mensen die er flauw van vallen! Bloed doneren is wel lekker snel gebeurd, mijn sessie in 2018 duurde 7 minuten, in 2019 duurde mijn sessie 55 minuten! Het zal vast de eerste keer zijn geweest, sindsdien heb ik nooit meer zo lang in de stoel gezeten.

Mij zat vooral het niet-kunnen-sporten in de weg. Ik wilde graag op een willekeurig moment kunnen doneren, en dan geen rekening te hoeven houden met de rest van mijn agenda. Ze wilden ook graag mijn plasma, vanwege mijn bloedgroep, want die is heel speciaal. Dus sindsdien geef ik trouw eens in de zoveel tijd plasma. Gestaag zijn de volumes gaan stijgen en geef ik tegenwoordig 720 ml. Sinds een tijd hebben ze nieuwe apparaten en duurt een sessie maar maximaal 35 minuten. Altijd net een beetje afhankelijk van hoe warm het is en hoe de naald zit natuurlijk.

Altijd voordat je mag geven, wordt even je HB-waarde en bloeddruk getest. De bloeddrukmeter bekijkt ook de regelmatigheid van je hartslag en bij mij was het ongeveer twee jaar geleden mis. Het lukte maar niet om een regelmatige hartslag tevoorschijn te toveren, volgens mij bij meerdere bezoeken niet. Op den duur het advies om eens naar het ziekenhuis te gaan, laat het maar even onderzoeken. Kreeg ik daar te horen dat ze het wel willen onderzoeken, dus ik kreeg voor een duur van 24 uur een kastje mee (niet douchen!) en het zou al helemaal top zijn als ik dan ook nog eens ging sporten als test (niet douchen!!!). Nou, al goed en wel, maar hart gedraagt zich goed en wel maar doet soms wat puberaal vervelend. Ik mocht weer doneren.

Wil je nou ook donor worden? Ontdekken of je hart wel helemaal goed werkt? Kijk op de website van Sanquin of stel mij wat vragen. Straks mag jij ook een roze koek.

 

Trouwens, hadden jullie gezien van Sanquin x Odido? Leuke anekdote, klik hier.