Wedstrijdkalender

Tijdens het schaatsseizoen worden er door de verschillende studentenschaatsverenigingen wedstrijden georganiseerd. Deze wedstrijden zijn onder te verdelen in Inter Universitaire Toernooien (IUT’s) en Nederlandse Studenten Kampioenschappen (NSK’s). Voor de minder ervaren leden worden er tijdens enkele normale trainingen mini-wedstrijdjes georganiseerd, zo kan iedereen ervaren hoe het is om een wedstrijd te rijden.

Voeg je zelf toe aan de IUT/NSK Whatsapp-groep om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en samen naar deze wedstrijden te reizen: 

De wedstrijdkalender voor het seizoen 2021-2022:

Datum ToernooinaamOrganiserende SSVBaan
13 novemberIUT First RacesLacustrisTriavium - Nijmegen
20 novemberSprintcup BragaTilburg
28 novemberOpen massastartIsisEindhoven
18 en 19 decemberNSK AllroundSoftijsVechtsebanen - Utrecht
8 januariNSK MarathonSKITSJaap Eden ijsbaan - Amsterdam
15 en 16 januariNSK SprintSkeuvelEnschede
30 januariClubkampioenschappenSoftijsVechtsebanen - Utrecht
12 februariNSK ClubsSkeuvelEnschede
19 en 20 februariNSK AfstandenTjasSportpark Kardinge - Groningen
26 en 27 februariSkeuveltoernooiSkeuvelEnschede
12 maartSemifinal races IUTLacustrisTiavium - Nijmegen
20 maartSoftELS IUTSoftijs & ELSThialf - Heerenveen

De meest actuele wedstrijdkalender is te vinden op de website van de NSSU.

Inter Universitaire Toernooien

De IUT’s zijn voor alle studenten toegankelijk, ongeacht niveau. Er wordt gereden in 3 niveaugroepen: A, B en C, waarbij A-rijders de snelsten zijn. Op die manier hoef je niet bang te zijn om gelapt te worden bij je eerste wedstrijd. Deze wedstrijden zijn daardoor een perfecte gelegenheid om je bekend te maken met het fenomeen wedstrijdschaatsen en je eerste persoonlijke records (PR’s) te rijden. In een jaar zijn er normaal 7 IUT’s: in Amsterdam, Utrecht, Groningen, Enschede, Tilburg, Eindhoven en Nijmegen.

Nederlandse Studenten Kampioenschappen

Naast de IUT’s zijn er ook NSK’s. Bij deze toernooien gaat het om de snelste schaatsers, er wordt bij inschrijving dan ook geselecteerd op eerder gereden tijden. Dit jaar zijn er 5 NSK’s: Afstanden, Allround, Sprint, Shorttrack en Marathon. Deze wedstrijden worden in toerbeurt georganiseerd door de verschillende verenigingen. Voor de gevorderde rijders zijn dit mooie gelegenheden om zich te meten met de Nederlandse studententop.

Clubkampioenschappen

Naast de IUT’s en NSK’s zijn er nog de Clubkampioenschappen. Dit is een wedstrijd die samen met STW wordt georganiseerd en alleen voor Softies en STW’ers is. Deze wedstrijd is dus voor alle leden, of je nou komt om het podium te veroveren of je allereerste pr te rijden, doe vooral mee! Voor de Clubkampioenschappen zal er in twee categorieën gereden worden. Schaats je in groepje 1 t/m 4 op de woensdagavond? Dan val je in categorie 1. Categorie 2 is voor de schaatsers uit de groepjes 5 t/m 7 van de woensdagavond. Beide categorieën rijden een 500m. Categorie 1 rijdt daarna een 700m en categorie 2 een 1500m.

Categorie 1: 500m & 700m
Categorie 2: 500m & 1500m

 Het is in verband met de huidige coronamaatregelen nog niet zeker dat het clubkampioenschap dit jaar doorgang kan vinden.

KNSB wedstrijden (langebaan- & marathonwedstrijden)

Buiten de studentenwedstrijden is het voor leden met een wedstrijdlicentie van de KNSB mogelijk om wekelijks op verschillende niveaus langebaan- en/of marathonwedstrijden te rijden in Utrecht. Voor de schaatsers die zich serieus willen ontwikkelen zijn dit goede mogelijkheden om wedstrijdervaring op te doen en om zich te meten met de regionale concurrentie. De marathonwedstrijden vinden bijna elke zondag tussen 19:15 uur en 22:15 uur plaats op de Vechtsebanen. Kom hier vooral een keer naar kijken als het je leuk lijkt! Meer informatie over deze wedstrijd- en trainingslicenties kan je hier vinden.

Zomerdriekamp

Naast de vele wedstrijden in het winterseizoen zijn er ook meerdere wedstrijden in de zomer. Zo organiseert Softijs jaarlijks het Zomerdriekamp. Dit vindt plaats in september en hierbij wordt er op een wielerparcours geskeelerd, gefietst en hardgelopen. Leden en externen kunnen meedoen in teams of individueel. Elk jaar is het weer hartstikke gezellig en is het fanatisme hoog! Foto’s van het afgelopen zomerdriekamp kan je hier vinden.

Batavierenrace

De Batavierenrace is de grootste estafetteloop van de wereld, die door ruim 8.500 atleten (studenten) gelopen wordt. De route bedraagt 175 kilometer en loopt van het Radboud Sportcentrum Nijmegen, via Duitsland, de rustige Achterhoek en de Oude Markt in hartje Enschede naar de campus van de Universiteit Twente. De Batavierenrace vindt eind april plaats. De route is onderverdeeld in 25 etappes (16 heren- en 9 damesetappes).

Softijs doet al jaren mee aan de Batavierenrace en zeker niet zonder verdienste. De afgelopen jaren eindigde Softijs altijd hoog in het eindklassement van de Batavierenrace en dat terwijl er niet geselecteerd wordt en elk lid dus mag meedoen. Voor de uitslagen in de afgelopen jaren kan je hier klikken.

Onze activiteiten

Wil je niets missen? Check onze agenda!

Agenda

Onze sponsoren