Over USSV Softijs

Softijs is een studentensportvereniging van zo’n 200 schaatsende, skeelerende, hardlopende en fietsende studenten. Opgericht voor iedereen die eens wil leren schaatsen, maar ook voor studenten met schaatservaring die zich willen meten met de Nederlandse studententop. Er wordt training gegeven in 7 verschillende groepen, zodat iedereen op eigen niveau kan trainen.

Naast het schaatsen wordt er voor iedereen van alles georganiseerd: kampen, etentjes, feesten, Worldcup-uitjes, wedstrijden. Dus houd je van gezelligheid, of ben je meer een sportief type, alles kan bij Softijs!

Sport bij USSV Softijs

Woensdagavond training

Van oktober t/m maart hebben we iedere woensdagavond een training op de Vechtsebanen die begint om 22.15u. We hebben dan de hele baan voor onszelf, wat super uniek is! Na de training blijven mensen vaak nog even hangen en borrelen we nog gezellig na in het KNSB café op de ijsbaan. Er wordt training gegeven in 7 verschillende groepen, zodat iedereen op eigen niveau kan trainen. Van de eerste keer op schaatsen staan tot ervaren wedstrijdrijder.

Licentietrainingen

Naast de woensdagavond training kun je in het winterseizoen ook meedoen aan licentie trainingen. Dit zijn extra (betaalde) trainingen op de maandag en de dinsdagavond.

Zomertrainingen

In april gaan de zomertrainingen van start. Je kunt zelf kiezen welke en hoeveel trainingen je doet. Bijna iedere avond is er iets:

 • Maandag Fietstraining
 • Dinsdag Intervaltraining (hardlopen)
 • Woensdag Droogtraining
 • Donderdag Skeelertraining

Droogtraining (het hele jaar door!)

De droogtraining is de best bezochte training. Bij de droogtraining houden we ons bezig met schaatsgerelateerde oefeningen die focussen op kracht en techniek. We trainen in de zomer op de woensdagavond en in de winter op de maandagavond met een grote groep Softies op Utrecht Science Park en vaak borrelen we nog na in Sportcafé Olympos!

Wedstrijden

Wil je na die harde trainingen ook de strijd aangaan met anderen? Dan kan je meedoen aan verschillende studentenkampioenschappen! Alle studenten schaatsverenigingen in ons land organiseren wedstrijden en toernooien tijdens het schaatsseizoen waar je als lid van Softijs aan mee kan doen. Daarnaast doen we ieder jaar met een team mee aan hardloopwedstrijden zoals de Batavierenrace.

Gezelligheid bij U.S.S.V. Softijs

Softijs heeft zich ontwikkeld tot een gezellige studentenvereniging waar veel meer te doen is dan alleen sporten. Elke eerste donderdag van de maand zijn we te vinden in ‘t Pandje, onze stamkroeg. Daarnaast is er bij Softijs bijna elke week een activiteit. Zo gaan we bijvoorbeeld met een grote groep kanoën door de Utrechtse grachten of een avond poolen. En nog veel meer! De commissies houden ons lekker bezig :) En we gaan er ook op uit: het toffe Introductiekamp, het legendarische Binnenlandkamp en het epische Buitenlandkamp staan elk jaar weer op de planning. We zijn zelfs al naar Noorwegen geweest!

Alle activiteiten en leuke acties worden georganiseerd door de commissies binnen Softijs. Hier kan jij ook in plaatsnemen om dit te organiseren en je mede-commissieleden beter te leren kennen! Meer informatie over onze commissies kan je hier vinden.

Benieuwd hoe een jaar bij Softijs er ongeveer uitziet? Hieronder een opsomming van een aantal activiteiten van afgelopen jaar.

 • Kroegentocht
 • Poolen
 • Kerstdiner
 • Zomer Introductiekamp
 • Binnenlandkamp
 • Tussen kunst en Bier: schilderen en speciaalbier proeven
 • Clinics bij verschillende studentensportverenigingen uit Utrecht
 • Buitenlandkamp
 • Fietstoertocht
 • Batavierenrace
 • 24kika (op skeelers)
 • Wheels (fietskamp in de Ardennen)
 • Skeelertoertocht
 • Shorttrackclinic
 • Familieschaatsen
 • En nog veel meer :)

Zoals je ziet is er veel meer te beleven bij Softijs dan alleen trainingen. Heb je dus niet zo veel zin om alleen hard te trainen, maar zoek je vooral gezelligheid? Dan zit je bij Softijs ook goed!

Historie

Het studentenschaatsen in Utrecht vindt zijn oorsprong al in het jaar 1865 bij de oprichting van de Utrechtse Studenten IJsclub. Het schaatsen bleef toen beperkt tot natuurijs want de eerste kunstijsbaan was er in Nederland pas bijna een eeuw later. In Utrecht werd mede door toedoen van inzamelingsacties van studenten in 1970 de Vechtsebanen geopend.

USSV Softijs is ontstaan uit de Utrechtse Studenten Schaats Federatie (USSF), welke sinds korte tijd na de opening van de Vechtsebanen in Utrecht al dé plek is waar het studentenschaatsen in Utrecht zich heeft georganiseerd. Vanwege bezuinigingen van zowel de overheid als universiteit op de studentensport gaat de USSF vanaf 1986 verder in verenigingsvorm en wordt de Utrechtse Studenten Schaats Vereniging Softijs opgericht op 1 december 1986.

Softijs heeft zich gedurende haar bestaan ontwikkeld tot een veelzijdige vereniging waar veel meer te doen is dan alleen het schaatsen. Sinds jaar en dag zijn er vele kampen en activiteiten waar menig Softie op zowel sportief als sociaal vlak zijn ei kwijt kan. Daarnaast richt Softijs zich in de zomer ook op skeeleren, wielrennen en hardlopen waarbij de nadruk net als bij het schaatsen ligt op de breedtesport: er is aandacht voor ieder niveau.

Ereleden

Dick Vervloet (oud-trainer USSF en Softijs)
Renger Witkamp (oud-bestuur en oud-trainer Softijs)
Onno Möller (oud-bestuur en oud-trainer Softijs)

Leden van verdienste

Antonie van Harteveld (trainer en commissielid Softijs)
Lars de Jong (oud-bestuur en oud-trainer Softijs)
Matthijs Berenpoot (oud-bestuur en trainer Softijs)

Onze activiteiten

Wil je niets missen? Check onze agenda!

Onze sponsoren