Shorttrack

Shorttrack bij U.S.S.V. Softijs
Sinds 1992 is shorttrack een Olympische discipline en in de afgelopen dertig jaar heeft deze zich volop ontwikkeld. Dat blijkt ook maar weer uit de recente resultaten geboekt op de Olympische Spelen in Beijing en het WK in Montreal. Geïnspireerd door deze nationale successen heeft U.S.S.V. Softijs het voornemen genomen hieraan bij te dragen door het sportaanbod uit te breiden van het langebaanschaatsen naar het shorttracken. Hiermee wordt U.S.S.V. Softijs de eerste shorttrackvereniging in Nederland gericht op studenten en jongvolwassenen!

Het idee hiervoor is ontstaan bij een aantal leden die het initiatief hebben genomen om een aparte sectie shorttrack te gaan opzetten (zie onderaan deze pagina). Hiervoor hebben ze een uitgebreid plan opgesteld om de opstartfase vorm te geven. De vereniging heeft naar aanleiding daarvan financiële middelen opzij gezet en een aparte commissie ingesteld. Het streven is om vanaf april 2023 de eerste trainingen te laten plaatsvinden. Uiteindelijk wordt er gewerkt om vanaf 2025 een vaste organisatie en technisch kader te hebben om structureel de wekelijkse trainingen in de zomer te verzorgen. De trainingen zullen onder begeleiding staan van een ST3-trainer (hoofdtrainer erkend door de KNSB).

Wat is shorttrack?
Shorttrack vindt plaats op een ijshockeybaan, waarop een ronde van 111,11 meter wordt uitgezet. De schaatsers hebben hogere schoenen dan de rijders bij het langebaanschaatsen om zo beter door de bochten te kunnen. De ijzers zijn bovendien meegebogen met de bocht voor meer grip en betere sturing. In ritten met vier tot acht schaatsers komt het vooral aan op tactiek, behendigheid en acceleratievermogen. De sterkste of snelste rijder wint niet altijd. Meer over shorttrack is te lezen op de website van de KNSB.

Interesse om te shorttracken bij U.S.S.V. Softijs? 
Leuk dat je interesse hebt om te gaan shorttracken! De eerste trainingen zullen
plaatsvinden vanaf april 2023 en zijn op vrijdagavond van 22.00 tot
23.15 uur. De kosten zullen maximaal €100 bedragen, bij 25 deelnemers.

De aanmeldingen zijn vanaf vrijdagavond 13 januari open. Aanmelden kan via de aanmeldpagina!

Sponsor shorttrack gezocht!
Bij het opzetten van shorttracktrainingen komen veel opstartkosten kijken zoals ijshuur, trainerskosten en materiaal. Shorttrack is vanwege de hoge snelheid natuurlijk een heel spannende sport, maar tegelijkertijd brengt het ook meer risico’s met zich mee dan op de langebaan. Vanwege de veiligheid van de schaatsers is het daarom vanuit de wereldwijde koepelorganisatie International Skating Union (ISU) verplicht om over het hele lichaam snijvast materiaal te dragen. Daarnaast zijn de schoenen en ijzers van de schaatsen vanwege de scherpe bochten ook anders dan op de langebaan. De kosten hiervoor zijn te hoog om alleen door deelnemende studenten te bekostigen.

Naast een eigen bijdrage van 5.000 euro, wordt gezocht naar andere manieren om de opstartkosten te kunnen financieren. Hiervoor wordt contact gezocht met verschillende subsidiestrekkers, zoals de gemeente Utrecht. Daarnaast wordt er ook nog hard gezocht naar sponsors voor het shorttracken bij U.S.S.V. Softijs. Het opzetten van een nieuwe sectie shorttrack biedt verschillende mogelijkheden. Hierover gaan we graag in gesprek. Mocht u hierin interesse hebben, dan horen we dat natuurlijk graag! Dat kan per e-mail via shorttrackcommissie@ussvsoftijs.nl.

Over de initiatiefnemers
In voorgaande jaren zijn er vaker shorttrack clinics georganiseerd waar altijd positief op gereageerd is. Hierdoor vroeg Martijn Vermist zich af waarom er eigenlijk zo weinig gelegenheid is voor studenten om te shorttracken. Samen met Boris Petersen, Rutger Remmers en Jacco Groen is later het idee ontstaan om zelf een eigen shorttrack-tak bij U.S.S.V. Softijs op te gaan zetten. Dit plan is gepresenteerd op de ledenvergadering en erg goed ontvangen. Vervolgens is een commissie opgericht die bestaat uit de initiatiefnemers om de opstartfase te coördineren in samenwerking met het bestuur. Vanwege tijdgebrek kan Jacco Groen hier helaas niet verder bij helpen, maar gelukkig is versterking gevonden in Hiltje Gerritsma die vroeger veel aan shorttrack heeft gedaan!

Contact 
Vragen over shorttracken bij U.S.S.V. Softijs? Neem vooral contact op via shorttrackcommissie@ussvsoftijs.nl!

Shorttrack Training