Misschien is goed kunnen glijden wel het belangrijkste om goed te leren schaatsen. Zonder te kunnen glijden heb je namelijk geen controle over je bewegingen en kan je dus niet goed je techniek uitvoeren. Kunnen glijden is voor een groot deel een kwestie van balans kunnen houden op je smalle ijzers, maar het is ook belangrijk dat je zowel op de binnen als buitenkant van je schaats moet kunnen staan. Naast balans is het belangrijk om controle over je schaats en lichaam te hebben. Stunt er dus maar lekker op los want daardoor leer je ook beter glijden. Hieronder staan een aantal glij oefeningen waarmee je aan de slag kunt om je balans te verbeteren.  

Oefeningen:

Tijdens deze oefening maak je een normale schaats beweging. Alleen zwaai je je armen steeds 2x van voor naar achter om je glijfase langer te maken. Het is tenslotte belangrijk om lang te kunnen glijden om goed aan je techniek te kunnen werken. In het filmpje is de versie te zien waarbij je het glijden doet op het moment dat je bijhaal knie naast je andere knie hangt. Hierdoor maak je jezelf compacter en is het makkelijker om je balans te houden. Heb je dit onder de knie probeer hem dan eens met je bijhaalbeen netjes ontspannen achter je. Lees daar meer over bij de pagina over de bijhaal

Begin eerst rechtop staand (duw wel alvast je knie naar voren want dan sta je stabieler in je enkel. Ga vervolgens steeds meer in de schaatshouding zitten. Ook hier zie je weer de bijhaal knie naast de stand knie. Als dit goed gaat kan je hem ook uitvoeren met de technisch correcte bijhaal.  

Je duwt je schaats van je weg alsof je een olifanten oor maakt en vervolgens hou je hem daar. Probeer nu zo rechtdoor mogelijk te glijden. Tijdens deze oefening kan je ook mooi letten op voet onder je heup en zijwaarts afzetten. 

Ga in schaatshouding zitten en glij op één been. Vervolgens ga je met je andere been naar voren, naar opzij en naar achter bewegen. Probeer je bewegingen rustig en gecontroleerd uit te voeren. Heb je dit te pakken probeer dan de volgende oefening maar eens. 

Bijna dezelfde oefening als de vorige, alleen nu beweeg je niet naar achter maar kruis je hem achterlangs. Hierdoor maak je het voor jezelf nog lastiger om je balans te houden. Maar daardoor is het wel een hele goede oefening. Beweeg ook hier weer langzaam en gecontroleerd. 

Deze oefening is nog weer lastiger. Door je schaats achterlangs te bewegen en aan te tikken zorg je voor nog meer bewegingen die je uit evenwicht kunnen brengen. Je hebt dus nog meer verstoringen die je tegen moet houden. 

Onze activiteiten

Wil je niets missen? Check onze agenda!

Onze sponsoren