Uitleg

Deze pagina gaat over het tweede deel van je valbeweging. De valbeweging is namelijk opgedeeld in twee delen. Het optillen van je vrije heup/je stand heup omlaag duwen en de zijwaartse lichaamsverplaatsing. Door je valbeweging gebruik je je lichaamsgewicht i.p.v. dat het je tegenwerkt. Op het moment dat je met twee schaatsen op het ijs staat en je duwt een schaats weg om af te zetten, moet je tegen je lichaamsgewicht in werken.

Door je lichaam loodrecht van je afzet af te bewegen hoef je niet je eigen lichaamsgewicht weg te duwen maar werkt het juist mee op meer kracht op je schaats te kunnen zetten. Hierbij is het wel belangrijk dat zowel je schouders als je heupen de zijwaartse beweging maken. Voor je bovenlichaam geldt hetzelfde als voor je heupen. Je wilt dat deze in een rechte lijn verplaatsen. De schouder aan de bijhaal kant mag in elk geval niet lager zijn dan de schouder aan de standbeen kant. Andersom kan eventueel wel, hierbij duw je jezelf extra in je afzet en is het ook makkelijker om je vrije heup (bijhaal heup) hoog te houden. Kort door de bocht uitgelegd beweegt je gehele lichaam als een blok beton tegelijk opzij. Alles blijft dus in dezelfde lijnen en wijst naar voren toe. 

Oefeningen

Er zijn helaas niet heel veel oefeningen om dit te oefenen. Bij deze oefening maak je een gesloten blok van je bovenlichaam. Hierdoor kan je extra focus leggen op het als geheel verplaatsen naar de zijkant toe. Je kan zelfs proberen om je heupen net een fractie eerder naar de zijkant te laten bewegen dan de rest van je lichaam. Probeer hierbij ook eens te spelen met snelheid.

Bij deze oefening breken we de valbeweging in nog meer kleine stukjes. Als eerste oefen je het het optillen van je vrije heup met gestrekt been, hierdoor kan je niet je been optillen vanuit je knie ipv je heup. Als je deze beweging lekker te pakken hebt ga je nadat je je heup hebt opgetild steeds iets meer naar opzij vallen. Hierbij leg je echt de focus dat je lichaam als één geheel naar opzij valt. Gaat dit ook lekker dan begin je steeds verder in te zakken richting een echte schaatshouding. Let op, je doet nog geen bijhaal! Heb je ook dit deel goed te pakken dan ga je ook de bijhaal erbij doen. Ook gedurende de laatste twee stappen blijf je gefocust op dat je lichaam als één geheel naar opzij beweegt. 

Tip: vaak helpt het om je handen op je heupen te zetten zodat je goed kan voelen wat er gebeurd met je heupen. Heb je de oefening al vaker gedaan probeer het dan eens zonder je handen op je heupen. 

Zijwaartse lichaamsverplaatsing

Onze activiteiten

Wil je niets missen? Check onze agenda!

Onze sponsoren