Schaatsen blijft altijd spannend aangezien je op super dunne ijzers staat. Daarnaast helpt het ook niet mee dat schaatsen zo complex is dat je al je coördinatie ervoor nodig hebt. Als je energie en coördinatie kwijt bent aan het proberen te blijven staan kan je die niet meer besteden aan de techniek. Je moet dus stevig op je schaatsen staan om aan je techniek te kunnen werken. Vandaar dat het zo belangrijk is om te stunten op je schaatsen waardoor het schaatsen makkelijker wordt. Stel je maar eens voor, je vindt pootje over eng en bent bang om te vallen in de bocht. Vervolgens geeft je trainer je allemaal technische tips voor de bocht maar op het moment dat je in de bocht rijdt zit je in overlevingsstand en lukt het niet om aan de techniek te denken. Om hier vanaf te komen is het belangrijk om je veilig en stabiel te voelen op je dunne ijzers. Door stunten verleg je je lat voor wanneer iets spannend is. Hoe meer je op je schaatsen kan hoe beter je aan je techniek kan werken tijdens het schaatsen. Het beste is om jezelf helemaal uit je veilige comfortzone te sleuren. Ga aan de slag met lastige en moeilijke oefeningen die je anders niet snel gaat doen. Want buiten je comfortzone leer je het meest, hoe eng het ook is. 

Oefeningen:

Schaatssprongen op het ijs? Jazeker, het is een hele goede oefening om stabieler op je schaatsen te komen staan. Probeer er wel op te letten dat je niet alleen maar de lucht in springt (kracht naar boven gericht) maar probeer juist echt zijwaarts te springen (kracht naar opzij gericht). Tijdens de oefening kan je ook nog extra op technische punten letten zoals schaats onder de heup plaatsen, zijwaarts afzetten etc.  

Vindt je pootje over in de bocht eng? Probeer het dan maar eens beide kanten op terwijl je op het rechte eind rijdt. Hierdoor verleg je je grenzen met wat spannend is. Daarnaast is dit ook nog eens een hele goede oefening om te leren plaatsen op de buitenkant van beide schaatsen. Wil je daar extra focus op leggen? Probeer dan maar eens echt af te zetten met het been dat je onderlangs kruist. 

Het kan natuurlijk altijd nog gekker en moeilijker. Pootje onderdoor is de ideale manier om je grenzen op schaatsen nog verder te verleggen. Probeer het eerst maar eens keer voor keer uit voordat je hem helemaal soepel om en om kan uitvoeren. 

Zoals je op het filmpje al kan zien is het een lastige oefening. Het naar voren en zijkant bewegen gaat vaak wel goed maar het gekruist naar achter bewegen is een stuk lastiger. Probeer zo veel mogelijk in een normale schaatshouding te zitten en zo min mogelijk balans verstoringen te krijgen tijdens de oefening. 

Ook hier kan het altijd nog moeilijker, door je schaats achterlangs te bewegen en aan te tikken zorg je voor nog meer bewegingen die je uit evenwicht kunnen brengen. De oefening is dus nog lastiger om uit te voeren. 

Onze activiteiten

Wil je niets missen? Check onze agenda!

Onze sponsoren