Uitleg

Misschien is dit wel een van de grootste discussiepunten binnen de schaatswereld. De visie die wij binnen Softijs hanteren is dat de plaatsing van de buitenkant voet een gevolg is van de valbeweging en geen doel op zich. Dat is ook de reden dat deze pagina niet bij onder het kopje rechte eind valt maar onder het kopje overig. 

Om goed te kunnen uitleggen waarom we deze keuze hebben gemaakt gaan we eerst dieper in op de reden tot het op de buitenkant plaatsen. De plaatsing op de buitenkant heeft één doel, namelijk kunnen glijden nadat je hebt afgezet. Als je je schaats op de binnenkant plaatst wordt je door je lichaam vrij snel gedwongen om je volgende afzet te maken. Dit is anders als je op de buitenkant glijdt. Dan kan je namelijk een stuk langer door glijden. En glijden staat gelijk aan een moment van rust en tijd om je volgende slag voor te bereiden. 

Maar hoe ontstaat de plaatsing op de buitenkant van de voet dan vanuit de valbeweging? Je kan op twee manieren op de buitenkant plaatsen. De eerste manier is door je enkel te knikken. Dit gaat naar verloop van tijd klachten aan je enkel geven en is daarnaast een stuk instabieler dan de tweede manier. De tweede manier is namelijk het optillen van de vrije heup in combinatie met een zijwaartse lichaamsbeweging, zodat je lichaamszwaartepunt mee opzij verplaatst. Als je vervolgens je schaats net iets meer onder je lichaam plaatst (dus wat dichter op de andere schaats) hangt je lichaamszwaartepunt over je schaats heen en staat hij op de buitenkant van het ijzer. Hierbij moet je wel opletten dat het maar om een heel klein stukje gaat. Twee centimeter van je lichaamszwaartepunt is al voldoende om op de buitenkant te komen. Stel je plaatst hem helemaal naast je andere schaats terwijl je goed hangt dan glij je super lang op de buitenkant. Dat heeft geen meerwaarde voor het kunnen glijden op de buitenkant, en kan leiden tot meer instabiliteit en een lager ritme. 

Op het moment dat het niet lukt om op de buitenkant van je schaats te plaatsen kan dat twee verschillende oorzaken hebben. Op het moment dat je valbeweging niet goed loopt creëer je niet de randvoorwaardes die nodig zijn om op de buitenkant te plaatsen. Als je het idee hebt dat je hier vast loopt bezoek dan eens de pagina’s over de valbeweging (vrije heup optillen & zijwaartse lichaamsverplaatsing). 

De tweede mogelijkheid is dat je je valbeweging wel goed uitvoert maar dat je het moeilijk vind om te vertrouwen op de buitenkant plaatsing. Het kan namelijk vrij lastig zijn om je balans te houden als je voor de eerste keren op de buitenkant plaatst. Als voor jou hier het probleem ligt is het zaak om heel veel te gaan oefenen om de buitenkant van je schaats te leren vertrouwen en gebruiken. De volgende oefeningen kunnen hierbij helpen:

Oefeningen

Heen en weer vallen als een potlood

Filmpje en uitleg volgen nog!

Heen en weer vallen als een potlood met vrije heup optillen

Filmpje en uitleg volgen nog!

Slalommen op 1 been

Filmpje en uitleg volgen nog!