Uitleg

Tijdens de uitleg van de ideale schaatshouding is de lijn tussen je enkel, knie en sleutelbeen al eens langsgekomen. Om dat voor elkaar te krijgen is het belangrijk om je schaats netjes onder je heup neer te zetten. Op het moment dat je je schaats verder weg zet dan je heup zet je hem neer op de binnenkant, hierdoor kan je niet gaan glijden maar word je gedwongen meteen weer af te zetten. Dit is soms heel nuttig om snelheid te maken, echter heb je het glij moment nodig om even te kunnen uitrusten wil je het langer dan een paar slagen kunnen volhouden. Maar je kan je schaats ook nog dichterbij je plaatsen dan je heup is. Hierdoor plaats je je schaats heel erg op de buitenkant. Dan kan je lekker lang glijden, maar je haalt minder uit je valbeweging en het duurt heel lang voor je weer je volgende afzet kan gaan doen. Daarnaast is er het risico dat je zo ver op je buitenkant komt dat je je balans verliest. Deze manier van schaatsen kan handig zijn als je heel lang achter elkaar wilt schaatsen (bijvoorbeeld op natuurijs) maar is niet zo handig als je snelheid wilt maken. 

Oefeningen

De focus tijdens deze oefening ligt op het stabiel houden van het been waarop je staat (dus het been dat onder je heup staat). Je wilt steeds je enkel, knie en sleutelbeen op één lijn houden. Zowel wanneer je andere been helemaal uitgestrekt is als wanneer je dat been terug haalt. Vind je dit nog lastig? Doe dan steeds één been per rechte eind. Gaat dat steeds beter probeer dit dan drie om drie slagen te doen en uiteindelijk steeds je afzetbeen wisselen zoals op het einde van het filmpje. 

Lukt het goed om je standbeen onder je heup te houden tijdens het maken van olifanten oren? Dan kan je het voor jezelf nog wat moeilijker maken. Je blijft dezelfde oefening doen met dezelfde focus punten alleen nu til je je schaats steeds een klein stukje van het ijs af zodra die helemaal afgezet is. Naast een goede technische oefening is het ook een pittige oefening voor je spieren. 

Dit is een oefening waarin heel veel technische punten samen komen, daarom kan je hem voor veel trainingen gebruiken. Het is echter wel een coördinatief moeilijk uit te voeren opdracht, probeer daarom goed de tijd te nemen om eerst de beweging te begrijpen en te kunnen uitvoeren voor je de focus expliciet op de technische aspecten gaat leggen. 

Lees zowel de woordelijke uitleg door en bekijk het filmpje om zo beter te snappen wat de oefening is. Je maakt als het ware een één benig schaatsslag. Je houdt dus de hele tijd één schaats op het ijs. Je zou het kunnen vergelijken met een schaatspas op het droge in een elastiek. Dan sta je in de schaatshouding op je rechterbeen en maak je een valbeweging naar links toe terwijl je met rechts afzet. Vervolgens plaats je je linker voet. Ditzelfde doe je ook op het ijs. Maar waar je bij een normale schaatsbeweging doorgaat naar de volgende slag zet je hem nu stop en spoel je hem als het ware terug. Je brengt je gewicht weer terug naar je rechterbeen (je rechter schaats is dus niet van het ijs geweest). Hierna begint de riedel weer opnieuw. Dus valbeweging naar links inzetten, met rechts afzetten en de linker schaats plaatsen. Pas goed op dat als je je gewicht terugplaats naar je rechterbeen je dit niet doet door je rechterbeen naar je toe te trekken. Dit wil je niet! Je wilt dat het bovenlichaam terug gaat naar je rechter been i.p.v. je been naar je bovenlichaam. 

Bij deze oefening kan je letten op de volgende technische aspecten: plaatsing van je schaats, zijwaarts afzetten, druk opbouwen, bijhaal en de valbeweging (zowel de vrije heup optillen als de zijwaartse lichaamsverplaatsing). Op deze pagina hebben we het over de plaatsing dus vandaar dat hier nu de focus op ligt.

Doordat je de slag stil zet na de plaatsing kan je goed controleren of de schaats mooi onder de heup staat en of de enkel, knie en sleutelbeen op één rechte lijn staan. Ook heb je de tijd op te kijken naar hoe recht je op je schaats staat. Het doel is om je schaats een klein beetje op de buitenkant te plaatsen (maar niet te veel!). Tot slot kan je proberen je schaats zo recht mogelijk naar voren te laten wijzen. Op het filmpje zie je dat Martijn dit niet heel goed lukt, maar het is wel een goed aspect om ook op te letten. 

Onze activiteiten

Wil je niets missen? Check onze agenda!

Onze sponsoren

Plaatsing van schaats onder de heup