Uitleg

Om het maximale uit je zijwaartse afzet te halen is het belangrijk om druk op te gaan bouwen zodat je meer kracht kan halen uit je afzet. Het opbouwen van druk begint op het moment dat je schaats op de binnenkant terecht komt. Dit heeft namelijk te maken met je ijs-ijzer hoek. Op het moment dat je schaats loodrecht op het ijs staat (dus rechtop), kan je kracht leveren wat je wilt maar zal die niet omgezet worden in zijwaartse snelheid maar in snelheid omhoog. Op het moment dat je schaats schuin op de binnenkant komt te staan kan je wel je kracht naar opzij duwen, daarnaast zorgt het ook voor extra grip. Deze zijwaartse kracht zet je om naar voorwaartse snelheid. Ook hier staan nog twee duidelijke plaatjes in het techniek uitleg bestand die je hier kan vinden. Het doel is om zo lang mogelijk in een zo schuin mogelijke houding te hangen, hoe langer je namelijk druk opbouwt hoe krachtiger je afzet. Dit geldt natuurlijk wel maar tot op zekere hoogte. Het schuin hangen zal beter gaan op het moment dat je een goede valbeweging hebt. Hierover kan je meer lezen op de pagina’s over de valbeweging (vrije heup optillen en zijwaartse lichaamsverplaatsing).

Oefeningen

Bij deze oefening kom je steeds redelijk rechtop in je glijfase. Vervolgens zak je extreem in op je afzetbeen en probeer je echt te gaan hangen op de binnenkant van je schaats. Hierdoor kan je goed voelen dat je druk opbouwt en die vervolgens omzet naar een krachtige afzet. Door dit niet in een normale schaats beweging te doen val je niet terug in je automatismen en kan je geïsoleerd het druk opbouwen oefenen.    

Dit is een oefening waarin heel veel technische punten samen komen, daarom kan je hem voor veel trainingen gebruiken. Het is echter wel een coördinatief moeilijk uit te voeren opdracht, probeer daarom goed de tijd te nemen om eerst de beweging te begrijpen en te kunnen uitvoeren voor je de focus expliciet op de technische aspecten gaat leggen. 

Lees zowel de woordelijke uitleg door en bekijk het filmpje om zo beter te snappen wat de oefening is. Je maakt als het ware een één benig schaatsslag. Je houdt dus de hele tijd één schaats op het ijs. Je zou het kunnen vergelijken met een schaatspas op het droge in een elastiek. Dan sta je in de schaatshouding op je rechterbeen en maak je een valbeweging naar links toe terwijl je met rechts afzet. Vervolgens plaats je je linker voet. Ditzelfde doe je ook op het ijs. Maar waar je bij een normale schaatsbeweging doorgaat naar de volgende slag zet je hem nu stop en spoel je hem als het ware terug. Je brengt je gewicht weer terug naar je rechterbeen (je rechter schaats is dus niet van het ijs geweest). Hierna begint de riedel weer opnieuw. Dus valbeweging naar links inzetten, met rechts afzetten en de linker schaats plaatsen. Pas goed op dat als je je gewicht terugplaats naar je rechterbeen je dit niet doet door je rechterbeen naar je toe te trekken. Dit wil je niet! Je wilt dat het bovenlichaam terug gaat naar je rechter been i.p.v. je been naar je bovenlichaam.

Bij deze oefening kan je letten op de volgende technische aspecten: plaatsing van je schaats, zijwaarts afzetten, druk opbouwen, bijhaal en de valbeweging (zowel de vrije heup optillen als de zijwaartse lichaamsverplaatsing). Op deze pagina hebben we het over het druk opbouwen dus vandaar dat hier nu de focus op ligt. 

Om goed druk op te bouwen moet je eerst goed zijwaarts kunnen afzetten. Waar je nu extra op gaat letten is om extra kracht uit je afzet te halen. Hierbij is het dus belangrijk op de kleine ijs-ijzer hoek te krijgen die aan het begin is uitgelegd. Daarnaast helpt het om jezelf als het ware in je afzet schaats te duwen waardoor je nog meer gewicht in je afzet gooit. Als je dit goed doet zal je krachtige slagen maken en veel snelheid kunnen maken tijdens de oefening.

Dit is een combinatie van de twee oefeningen die hierboven staan. Doordat je nu zowel de oefening goed coördinatief moet uitvoeren en ook extra druk wilt opbouwen is de oefening complexer. Je combineert de focuspunten van beide oefeningen waardoor je het nog uitdagender maakt. Daarnaast kan je geïsoleerd per been oefenen waardoor je een sneller leer effect krijgt.   

Meer info volgt nog!

Drukopbouw

Onze activiteiten

Wil je niets missen? Check onze agenda!

Onze sponsoren