Beslis eerst welk type schaatsen bij je past. Op het eerste gezicht kunnen combi-noren met hoge schoenen aantrekkelijk lijken omdat ze veel steun geven. Of zogenaamde lage noren met ijzers die wat dichter bij de grond staan dan de gebruikelijke zogenaamde hoge noren.  Maar bedenk dan ook dat als je van plan bent door te gaan met schaatsen de komende jaren, en je wilt wat sneller, en je wilt de bochten lekker doorkomen, dat je dan niet voor combi-noren of lage noren moet kiezen. Combi-noren geven inderdaad meer ondersteuning voor je enkels maar daardoor zijn ze ook veel stijver en zijn ze minder geschikt voor een goede/snelle schaatshouding en snelheid en bochten. Lage noren geven ook wat meer stabiliteit maar het nadeel zit o.a. wat bij de bochten waarbij de schoen net wat sneller het ijs raakt. En bij de slag die ietsje korter wordt. Kortom de voorkeur voor de sportieve schaatser is samengevat dus een zogenaamde hoge noor met een stevige lage schoen.

  • Neem klapschaatsen als je weet dat je aanleg voor schaatsen hebt en recht op de schaatsen kunt staan. Dat geldt zelfs voor groep 1. Bij een aantal schaatsen kun je de beslissing voor klapschaatsen uitstellen. Je kunt ze later monteren als je er meer aan toe bent. Maar het is natuurlijk duurder.
  • Ga naar een goede schaatswinkel. Eigenlijk kan ik alleen Van der Hoorn in Ter Aar aanbevelen. Wat verder weg (leuke fietstocht), maar hij zal je nooit verkeerde schaatsen aanbevelen. Groot voordeel is dat hij een behoorlijke collectie 2e hands schaatsen heeft. Zie de website: https://www.janvanderhoorn.nl/tweedehands/. Daardoor komen de betere modellen binnen bereik vanwege de lagere prijs. Bovendien is ie partner van Softijs. Ga op een rustig moment (niet op zaterdag bijvoorbeeld), dan hebben ze alle tijd voor je. En zeg dat je Softijzer bent. Zoek vooral een stevige schoen. Een carbon versterkt hieldeel en/of thermoplastische contrefort (zit bij je wreef en die stevigheid voorkomt naar binnen zwikken. Dat zijn meestal wat duurdere schaatsen, maar bijvoorbeeld een tweedehands Viking Bronze heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding en sluit goed aan bij deze doelgroep.
  • Neem je gebruikelijke (dunne) sportsokken mee voor de maat. Het passen luistert soms erg nauw. Je schaatsen mogen niet knellen, maar ook niet schuiven. Een indicatie is je gewone schoenmaat. En als je twijfelt of de schaatsen bij je passen, bijvoorbeeld omdat je denkt dat ze misschien te slap zijn, loop dan in de winkel even met schaatsbeschermers aan rond. Je hebt gauw genoeg in de gaten of het perspectief biedt. Als je al op de brede beschermers gaat zwikken, weet je zeker dat het op ijs ook niet lukt.

Gemaakt door: Antonie van Harteveld op 6 oktober 2022

                 

Veters strikken van schaatsen

Alles begint bij de veters. Het is belangrijk om een paar goede veters in je schaatsen te hebben, die niet te dun of glad zijn, waardoor ze bij het aantrekken weer terugglijden. Echt goede en speciale schaatsveters zijn de zogenoemde wax veters. Deze glijden niet terug, waardoor je de schaatsen goed en strak kan aantrekken. Deze veters kan je in een schaatsspeciaalzaak (bijv. bij de ijsbaan) kan kopen. 

Er is maar 1 juiste manier om je veter goed door je schoen te rijgen: de veter gaat door het oogje van buiten naar binnen, schuin omhoog (over de lip) naar het volgende gaatje, weer van buiten naar binnen etc. (zie het plaatje hieronder). Zo blijft de veter strak zitten als je het aantrekt.

De eerste kruising van de veters (bij je tenen) hoeft een ietsie pietsie minder strak, maar voor de rest: je veters zo strak mogelijk aantrekken!

 Rijg je veter bij de bovenste twee gaatjes niet meer van links naar rechts schuin omhoog, maar ga met een lusje naar het bovenste gaatje aan dezelfde kant (en weer van buiten naar binnen). Haal de veter nu door het lusje aan de andere kant. Trek de veters strak aan en strik de veters vast zoals je altijd doet (zie het plaatje hiernaast). 

Vaak zijn de veters te lang voor je schoen. Dan kun je ze op maat maken. 

Rijg je veters zo in je schoen dat je bij de tenen een lus in de veter overhoudt. Strik de schoen gewoon dicht (met lussen van normale lengte) en trek de veter naar je tenen toe strak. 

 Knip de lus in het midden door en leg een knoop in het einde van de veter bij het eerste oogje bij je tenen. Knip dan de restanten van het losse einde van de veter af. Bijkomend voordeel: je schoen zit niet meer zo strak bij je tenen maar blijft goed strak om je voet en enkel heen zitten.

 Schaats dus nooit met lange lussen van de strik. Je gebruikt dan te lange veters. Stel je eens voor wat er kan gebeuren als je tijdens het schaatsen met je ijzer in een lus van je veter haakt! Niet doen dus, maak je veters op lengte.

Te lange veters ook NIET om de schoen binden dan knellen je voeten af en daar krijg je zere en koude voeten van.

Veel schaatsplezier!