Uitleg

Alles bij het schaatsen begint bij een goede houding. Daarin zijn een aantal punten heel belangrijk. Misschien heb je de klassieke termen zoals hoeken, billen naar beneden en over de punten al wel eens voorbij horen komen op een schaatstraining. Op deze pagina leggen we uit wat de ideale schaatshouding is en welke technische oefeningen je kan doen om een betere houding te krijgen. 

De houding begint bij het maken van een bolle rug, hierbij is het heel belangrijk dat je ook je bekken achterover kantelt waardoor je onderrug ook bol wordt. Door deze kanteling krijg je meer gewicht op je hakken, dit is weer gunstig om krachtig te kunnen afzetten. Een ander belangrijk onderdeel zijn je hoeken. Allereerst je enkelhoek, dit is de hoek tussen je voeten en je onderbeen. Je wilt je knieën zo ver mogelijk naar voren duwen en dus je enkelhoek zo klein mogelijk maken. Vervolgens kijken we naar de kniehoek, dit is de hoek tussen je onderbeen en bovenbeen. Deze wil je ook zo klein mogelijk maken (90-100 graden) door je billen goed naar het ijs te duwen. Op het moment dat je dat goed doet en je tegelijk ook je bolle rug maakt heb je ook meteen een mooie kleine heuphoek. Naast je hoeken heb je ook nog twee belangrijke lijnen. Als je naar iemand kijkt vanaf de voorkant heeft hij/zij in het ideale scenario zijn enkel, knie en sleutelbeen op één rechte lijn. Maar je kan natuurlijk ook vanaf de zijkant naar iemand kijken. Op dat moment wil je de tenen, knie en schouder op één rechte lijn zien. Zie je de lijnen nog niet zo goed voor je? Klik dan hier op de uitleg van techniek, hierin staan twee duidelijke plaatjes. Als allerlaatste puntje is het nog belangrijk om naar voren te kijken, je kijkt namelijk altijd naar waar je naartoe gaat.

Oefeningen

 

Deze oefening kan je lekker thuis veel oefenen! Het doel is om drie tennisballen vast te klemmen in de drie hoeken. Dus één tussen je voet en onderbeen, één tussen je onderbeen en bovenbeen en de laatste tussen je bovenbeen en je bovenlichaam. Op het moment dat dit lukt zit je in de ideale schaatshouding. Heb je hem goed te pakken? Probeer dan eens rustig om je been van de grond te tillen. 

De juiste houding

Onze activiteiten

Wil je niets missen? Check onze agenda!

Onze sponsoren