Vertrouwenspersoon

Word je gepest of lastiggevallen tijdens trainingen, kampen of andere Softijs gerelateerde activiteiten of zit je ergens anders mee, dan kun je contact opnemen met een vertrouwenspersoon. Zowel de KNSB als het NOC*NSF heeft een vertrouwenspersoon die luistert naar alle problemen in verenigingsverband.

Binnen de KNSB is Ramon Kuijpers vertrouwenscontactpersoon. Een vertrouwenscontactpersoon(VCP) is het eerste aanspreekpunt binnen de bond. De VCP-er is op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn om hulp te krijgen. Verenigingen, leden van verenigingen, vrijwilligers of ouders kunnen altijd contact opnemen in het geval van een incident of vermoeden. Alle informatie wordt strikt vertrouwelijk gehouden. 

De NOC*NSF beschikt over een directe hulplijn. Op maandag t/m zaterdag is deze lijn geopend voor iedereen die daar behoefte aan heeft. De NOC*NSF heeft vertrouwenspersonen en adviseurs waar ieder lid van een sportvereniging van Nederland gratis een beroep op kan doen. Er zijn vertrouwenspersonen voor slachtoffers van seksuele intimidatie, maar er zijn ook vertrouwenspersonen voor beschuldigden. Ook zijn er adviseurs voor mensen die te maken krijgen met een vermoeden, melding of klacht.