Uitleg

Deze pagina gaat over het eerste deel van je valbeweging. De valbeweging is namelijk opgedeeld in twee delen. Het optillen van je vrije heup/je stand heup omlaag duwen en de zijwaartse lichaamsverplaatsing. Door je valbeweging gebruik je je lichaamsgewicht i.p.v. dat het je tegenwerkt. Op het moment dat je met twee schaatsen op het ijs staat en je duwt een schaats weg om af te zetten, moet je tegen je lichaamsgewicht in werken.

Er zijn twee belangrijke redenen om je heupen parallel te houden aan het ijs. De eerste is om te zorgen dat je langer opzij kan vallen en dus langer kan afzetten. Dit doe je door je vrije heup (= de heup van je bijhaal been) op te tillen. Op het moment dat je vrije heup namelijk lager is dan je afzet heup komt er een snel moment dat je je schaats op het ijs moet zetten omdat je been niet meer onder je lichaam kan hangen. Daarnaast val je niet opzij maar val je om op het moment dat je vrije heup lager is dan je stand heup. Dit voorkom je dus door je vrije heup omhoog te tillen vanaf het moment dat je je bijhaal naar voren begint te bewegen. Hierbij wordt vaak de metafoor gebruikt van het over een stoeprandje heen stappen. 

De tweede reden waarom je je heupen parallel aan het ijs moet houden, is om te zorgen dat je krachtlijn naar de afzet toe zo zuiver (recht) mogelijk is. Dit doe je door je stand heup omlaag te duwen. Hierbij duw je hem eigenlijk je afzet in. Dit is ook een onderdeel van het opbouwen van de druk. Door je stand heup omlaag te duwen zorg je er namelijk voor dat er meer gewicht op je afzet hak leunt. Hierdoor kan je meer gewicht wegduwen in je afzet en dus meer snelheid creëren. 

Oefeningen

Bij deze oefening breken we de valbeweging in nog meer kleine stukjes. Als eerste oefen je het het optillen van je vrije heup met gestrekt been, hierdoor kan je niet je been optillen vanuit je knie ipv je heup. Als je deze beweging lekker te pakken hebt ga je nadat je je heup hebt opgetild steeds iets meer naar opzij vallen. Gaat dit ook lekker dan begin je steeds verder in te zakken richting een echte schaatshouding. Let op, je doet nog geen bijhaal! Heb je ook dit deel goed te pakken dan ga je ook de bijhaal erbij doen. 

Tip: vaak helpt het om je handen op je heupen te zetten zodat je goed kan voelen wat er gebeurd met je heupen. Heb je de oefening al vaker gedaan probeer het dan eens zonder je handen op je heupen. 

Het doel bij deze oefening is om je vrij heup omhoog te tillen. Tegelijk kom je daardoor op de buitenkant van je schaats van het been waar je op staat. Je zwiert steeds je been schuin naar voren waardoor je benen elkaar kruisen. Hierbij wil je proberen om in een soort flow het hele rechte eind te volbrengen. Beweeg dus soepel en vloeiend tijdens het zwieren.

Slalommen kan je op vele manieren doen, het doel bij deze oefening is echter om te gaan slalommen vanuit je heupen. Eén van je heupen duw je omlaag terwijl je je andere heup omhoog beweegt (beide schaatsen blijven wel op de grond). Als je dit goed doet kom je steeds op de buitenkant te staan van de kant waarvan je je heup omhoog brengt. 

Tip: varieer ook eens met snelheid bij deze oefening

Heb je het 2 benig slalommen helemaal onder controle, dan kan je het moeilijker maken door het op 1 been te gaan doen. De opdracht blijft hetzelfde; slalommen vanuit je heupen. Als je je vrije heup omlaag duwt kom je op de binnenkant van je schaats te staan. Duw je je vrije heup omhoog dan kom je op de buitenkant van je schaats te gaan. Opzoek naar nog meer uitdaging? Probeer dan eens wat meer in schaatszit te gaan zitten. 

Tip: varieer ook eens met snelheid bij deze oefening

Het doel bij deze oefening is om zowel je vrije heup omhoog te tillen als op de buitenkant schaats van je standbeen te komen. Op het moment dat je op links staat, reik je met je linkerhand schuin omhoog. Je beweegt dus ook een beetje van je af, hierdoor verplaatst je lichaamszwaartepunt en kan je op de buitenkant van je schaats komen staan.

Bij deze oefening breken we de normale schaatsbeweging even af in kleine stukjes. Hierdoor beweeg je niet meer vloeiend maar daardoor heb je wel extra tijd om goed na te denken over wat je moet doen. Je kan hierbij op meerdere punten focus leggen. Maar op deze pagina letten we op de vrije heup omhoog en de stand heup omlaag dus leg daar vooral de focus op. Op het moment dat je in je glijfase zit beweeg je je vrije heup omhoog en je stand heup omlaag. Vanuit daar val je om naar de zijkant. Hierover kan je meer lezen bij de pagina over de zijwaartse lichaamsverplaatsing

Bij deze oefening kan je geïsoleerd op je vrije heup letten. Het is niet het doel om enorm te gaan slalommen zoals bij de oefening slalommen op 1 been maar je zal wel een beetje heen en weer gaan op het moment dat je de oefening goed uitvoert. Naast dat je goed kan oefenen met je heup optillen is het ook nog een goede balans oefening. 

De heup optillen

Onze activiteiten

Wil je niets missen? Check onze agenda!

Onze sponsoren